Hälso- och sjukvård

Organisation

  • Undvik centraliserad administration

    Större centraliserade administrativa enheter riskerar att komma längre från kärnverksamhetens omedelbara behov. När relationen med kärnverksamheten löses upp så frigörs utrymme för mer oklara uppgifter för tjänstemän som dessutom hamnar närmare den organisatoriska toppen.


    Vi vill verka för att den stödjande administrationen knyts närmare den del av kärnverksamheten som har behov av stödet. Det är en olycklig utveckling när behövliga kompetenser lämnar kärnverksamheten för administrativa uppgifter såsom ”verksamhetsutveckling” för att få löneökning. Den administrativa överbyggnaden riskerar att dränera den operativa kärnan. Det måste vara attraktivt att jobba inom kärnverksamheten.


    Dessutom består den välfärdsproducerande vårdpersonalen av yrkesprofessionella som kan förväntas behöva mycket lite aktiv styrning, vägledning och koordinering.


    Nya Sjukvårdspartiet har ett tydligt fokus på att i första hand klara kärnverksamheten.

  • Idéburet på framväxt att driva akutsjukhus

    Offentliga verksamheter står inför utmaningar som idéburna organisationer kan ha innovativa lösningar för att möta. I Sverige är andelen i idéburen vård ännu liten, men internationellt sett är det annorlunda. I Nederländerna drivs alla akutsjukhus av idéburna organisationer, i Belgien och USA två tredjedelar och i Tyskland en tredjedel.


    Västra Götaland har mycket att vinna på att främja starten av nya idéburna akutsjukhus. Dels för att den idéburna organisationen återinvesterar eventuella överskott, vilket skapar en grund för stabila finanser och långsiktighet som gynnar samhället i stort. Dels för att idéburna organisationer ofta har en särskild drivkraft som är viktiga för att möta förändringar och problem i samhället. En lagändring ger från 1 januari 2023 den Västra Götalandsregionen som upphandlande myndighet möjlighet att reservera rätten att delta i upphandlingar till idéburna organisationer. I en politikerundersökning (2022) kan man se en tendens bland förtroendevalda att de gillar idéburen välfärd, uppskattar dess särart och gärna ser att den växer. Svenska politiker ser gärna en ökning från 3 % idag till 20 % idéburen vård.


    Nya Sjukvårdspartiet vill att regionen upphandlar en verksamhet som bedriver idéburen akutsjukvård med det nu delvis övergivna sjukhusområdet i Lidköping som lokalisering.

Verksamhet

  • Vision och mål

    De långsiktiga målen för vården:


    • Att säkerställa jämlik och tillgänglig vård för alla invånare inom VGR
    • Stoppa centralisering av vård som behövs nära medborgarna
    • Att förbättra vårdkvaliteten genom innovation och effektivisering
  • Nulägesbeskrivning

    De största utmaningarna och problemen: 


    • Långa väntetider
    • Personalbrist och hög arbetsbelastning
    • Ojämlik vård beroende på geografisk plats
  • Prioriterade områden

    De viktigaste områdena som behöver förbättras:


    • Förbättrad tillgänglighet och kortare väntetider
    • Rekrytering och utbildning av vårdpersonal
    • Digitalisering och tekniska innovationer
    • Hälsofrämjande och förebyggande arbete
  • Tillgänglighet och väntetider

    • Återöppna mottagningar som stängt
    • Öka resurserna för akutsjukvården för att minska trycket på vårdcentraler och sjukhus
    • Underlätta etablering och utökande av vårdcentraler och mobila vårdenheter för att öka tillgängligheten
    • Implementera nya tekniska lösningar för att effektivisera tidsbokning och patienthantering
  • Personal och arbetsmiljö

    • Förbättra arbetsvillkoren för vårdpersonal genom konkurrenskraftiga löner och arbetsförhållanden
    • Satsa på vidareutbildning och karriärutveckling för att behålla och utveckla kompetensen inom vården
    • Införa fler stödtjänster för att avlasta sjukvårdspersonal från administrativa uppgifter
  • Digitalisering och innovation

    • Investera i modern teknik och digitala verktyg för att förbättra vårdens effektivitet och patientupplevelse
    • Utveckla och implementera e-hälsotjänster för att ge patienter möjlighet att hantera sin vård digitalt
    • Stödja forskningsprojekt och innovation inom vårdsektorn
  • Hälsofrämjande och förebyggande åtgärder

    • Implementera folkhälsoinitiativ och kampanjer för att främja hälsosamma livsstilar
    • Utöka program för tidig upptäckt och förebyggande av kroniska sjukdomar
    • Samarbeta med skolor och arbetsplatser för att främja mental och fysisk hälsa

Artiklar om hälso- och sjukvård

Av Lisa Bertilsson & Leif Eriksson 13 februari 2025
VÅRD. Vi är besvikna på Centerpartiets aktiva stöd för centralisering av akutvård. Centerpartiet i Västra Götaland genom regionrådet Cecilia Andersson (C) och regionpolitikern Frida Nilsson (C) skriver i en artikel i TTELA 2025-01-28 varför Centerpartiet i Västra Götaland röstat för att centralisera akutvården i Skaraborg. ”Vi förstår besvikelse kring förändringarna i akutsjukvården i Lidköping. Beslutet att flytta akutmottagningen från Lidköping till Skövde, fattat av en bred majoritet, var tufft men nödvändigt för att säkerställa bästa möjliga vård vid akuta tillstånd.” ”Centerpartiet står för ett alternativ till övriga partiers ständiga arbete för mer byråkrati, detaljstyrning och centralisering.” fastslås i partiets nationella program. Men Centerpartiet i Västra Götaland går på tvärs mot vad partiet i ord skall stå för när Centerpartiet röstade för den styrande Röd-Gröna-Ledningens förslag att centralisera akutsjukvården i Västra Götaland. Centerpartiets aktiva stöd för centraliseringen av akutvården i Skaraborg har slagit sönder och splittrat väl fungerande verksamhet med låg personalomsättning och skapat en centraliserad akutvård med kronisk överbelastning och kompetenstapp av personal. Nya toppmoderna lokaler räddar inte liv, det gör personal med erfarenhet. Det är faktafel att det var nödvändigt att lägga ner akutsjukvården i Lidköping för att säkerställa bästa möjliga vård vid akuta tillstånd. Enligt Dagens Medicins ranking av ”Bästa sjukhuset” toppar mellanstora sjukhus som ger en bra balans mellan storlek och specialisering för att kunna erbjuda effektiv och högkvalitativ akutsjukvård. Som ”Bästa sjukhuset” bland medelstora sjukhus rankas Värnamo sjukhus som har ett befolkningsunderlag som Lidköpings Sjukhus med ca 100 000 invånare. Vad som skiljer politiskt mellan Region Jönköpings län och Västra Götalandsregionen är att Sjukvårdspartiet Vårddemokraterna haft inflytande på besluten i Jönköpings län med sitt politiska löfte om tre akutsjukhus även i framtiden. I valet 2022 fick Vårddemokraterna förnyat förtroende och är nu med i styrande samverkan. Om Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland får tillräckligt med röster och mandat i valet 2026 skall vi verka för att bibehålla och återstarta mellanstora sjukhus för en decentraliserad och hållbar akutvård som balanserar sammanhållning, patientsäkerhet och attraktivitet för personal.  Publicerat Skaraborgs Allehanda, SLA Debatt Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland Leif Eriksson & Lisa Bertilsson
Av Lisa Bertilsson & Leif Eriksson 17 januari 2025
Vi kan bara konstatera att det är skillnad på vad man säger och vad man gör vilket bevisas av Centerpartiets aktuella uppslutning för en centralisering av sjukvården i Skaraborg, menar debattörer. I en debattartikel i GP (2025-01-07) skriver en grupp ledande politiker från Centerpartiet. ”Årtionden av centralisering och byråkratisering har slagit särskilt hårt emot våra landsbygder. Sverige har ofta valt storskalighet framför småskalighet. Det är ingen hemlighet att viljan att centralisera är utbredd bland svenska partier, med Centerpartiet som ett av få undantag.” Men är Centerpartiet ett undantag? Vi kan bara konstatera att det är skillnad på vad man säger och vad man gör vilket bevisas av Centerpartiets aktuella uppslutning för en centralisering av sjukvården i Skaraborg. Protesterna mot planerna att centralisera vården blev massiva. Under lördagen den 9 september 2023 demonstrerade över 12 000 personer till stöd för sjukhuset i Lidköping. Folkets demokratiska viljeyttring mot centraliseringen var knappast något som Centerpartiet brydde sig om. Centerpartiet höll fast vid sin politik för centralisering. Frida Nilsson (C), vice ordförande i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, röstade för en centralisering till Skövde Sjukhus. I ett öppet brev från Frida Nilsson (NLT 2023-09-27) motiverar hon sitt beslut med ”Tidigare i år presenterade sjukhusledningen ett förslag om strukturella förändringar för oss i styrelsen. En del av förslaget var att flytta akuten från Lidköping till Skövde utan någon form av förstärkning. Att centralisera akutmottagningar har varit föremål för diskussion sedan 2017 när alla partier i VGR ställde sig bakom strategin för omställning av hälso- och sjukvården.” Detta är ett exempel på hur falskt påståendet är att viljan att centralisera är utbrett bland svenska partier med Centerpartiet som ett av få undantag. Är inte beslutet om centralisering av sjukvården i Skaraborg ett exempel på att Centerpartiet väljer storskalighet och centralisering. En annan debattartikel i DN (2025-01-09) med rubriken ”Vård och omsorg måste fungera redan före krisen.” pekar Socialstyrelsens Björn Eriksson på den platsbrist som råder i sjukvården i landet. ”Överbelastade akutmottagningar och rop som ingen hör eller hinner bry sig om i sjukhuskorridorer är inget som vi kan acceptera”. ”Sverige behöver 2 000 fler vårdplatser och att det krävs strategiska förändringar.” Som en förlängning av de 12 000 tågande medborgarna till stöd för att behålla sjukhuset i Lidköping är gemenskapen Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland. Om vi får tillräckligt med röster och mandat i valet 2026 skall vi i styrelserummen kritiskt granska förslag till beslut och dessutom avslöja det outsagda som kan äventyra den nära vården med centralisering och storskalighet i Västra Götalandsregionen. Vi vill direkt kroka arm med Centerpartiets sagda vilja att decentralisera och återstarta akutvården med flera vårdplatser på de regionala sjukhusen för att strategiskt sprida vårdkapaciteten över hela Västra Götaland. Publicerat Trollhättans Tidning, TTELA Debatt Lisa Bertilsson & Leif Eriksson Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland
Av Sjukvårdspartiet Västra Götaland 16 augusti 2024
"Ekonomi i obalans” har varit orsaken och ursäkten för Skaraborgs Sjukhus att driva vården ner i botten. Utan minsta respekt för vårdpersonal och den medicinska professionens kompetens, har styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslutat om stora förändringar; och nu ser vi resultaten av denna bristfälliga strategi. Anmälan till Arbetsmiljöverket, pågående personalflykt och ständiga överbeläggningar på vårdavdelningar är bara början av kaoset på Skaraborgs Sjukhus. Det är skattebetalarna, befolkningen och väljarna som får betala det höga priset. Anna-Karin Skatt har goda erfarenheter av nedläggning av välfungerande verksamheter. Låt oss komma ihåg äldreboendet Lindängen i Ekedalen i Tidaholm. Under denna tid var Anna-Karin Skatt styrelseordförande i Tidaholms kommun och stod bakom nedläggningen, trots att 83% av tillfrågade i folkomröstningen var emot nedläggningen. Lyckligtvis öppnades Lindängen igen och Anna-Karin Skatt avgick kort därefter från sin post. Kommer vi vara vittnen till ytterligare demoleringar av Skaraborgs sjukhus verksamheter? I Tidaholm fick de äldre lida, den här gången handlar det om invånarna i hela Skaraborg. Som uppdragstagare på så hög nivå kan man inte ta sig lyxen att skylla ifrån sig när det går fel. Det har uppenbarligen gått fel sedan den nya styrelsen för Skaraborgs sjukhus tillträdde. Med en specifik trio i sin spets, är sjukhusstyrelsen- och ledningen ytterst ansvariga för demoleringen av sjukvården i vår del av regionen vilka de andra två i denna trio är, låter vi er läsare klura ut. Vårdens grundstomme är vårdpersonalen med sin kompetens! För ett sjukhus i denna storlek är det livsavgörande att värna om kompetensen, personalen i sin verksamhet, i annat fall fallerar hela strukturen som ett korthus. Skaraborgs sjukhus har i stället valt att behandla sin största tillgång med respektlöshet, ignorans och man törs även säga vårdslöshet. En stor eloge till personalen på SkaS som står ut med denna katastrofala arbetsmiljö och otacksamma politiskt styre. Publicerat Mariestads Tidningen Insändare Sjukvårdspartiet Västra Götaland
Share by: