Partiets historia börjar år 1997 då Lennart Sandström började engagera sig för att bevara rehabiliteringenskliniken i Vänersborg. Han samlade ihop en grupp drivande människor och skapade en grupp som kallade sig för Rehabgruppen. De försökte idogt påverka dåtidens politiker att backa om förslaget, dock upplevde de redan då, att politikerna inte lyssnade. Inför landstingsvalet 1998 bildade de Sjukvårdspartiet - Folkets Vilja.
Sjukvårdspartiet fick i valet 1998, 32 251 röster vilket innebar 6 mandat i regionfullmäktige och partiet fick en vågmästarroll. I valet 2002 fick partiet 3,79 procent vilket motsvarar 33 108 röster och innebar 6 mandat i regionfullmäktige. Efter valet fick Sjukvårdspartiet fortsätta i opposition då Socialdemokraterna, Centern och Folkpartiet valde att fortsätta sitt majoritetssamarbete. Valet 2006 är sjukvårdspartiets tredje val och de landar på strax över 30 000 röster. Majoriteten i regionfullmäktige, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Folkpartiet fortsatte återigen att regera tillsammans och Sjukvårdspartiet hamnade i opposition. Inför valet 2010 ingick Sjukvårdspartiet en valsamverkan med det lokala partiet Vägvalet i Göteborg vilket resulterade i partiets främsta valresultat, sju mandat i regionfullmäktige. Dock blev det ett omval 2011 och då hamnande partiet strax under tre procents strecket.
Efter valet 2011 har Sjukvårdspartiet inte haft den drivkraft som krävts för att åter ta sig in i regionen men så händer något igen, mycket likt händelsen som från början skapade Sjukvårdspartiet. Akutmottagning i Lidköping läggs ned. Vi som arbetade på sjukhuset försökte ihärdigt tillsammans med allmänhet, näringsliv och lokala kommunpolitiker på alla tänkbara sätt få politikerna att lyssna, få dem att förstå att utredningen som låg till grund för förslaget var undermåligt och innehöll flertal uppenbara fel. Alla risk- konsekvensanalyser som utfördes lyste röda med varningar om svårigheter med bemanning, hotad patientsäkerhet och en förlust av ovärderlig kompetens ändå verkställdes beslutet och den 28 november stängdes akutmottagningen. Nu snart ett år senare kan vi se att det vi varnade för har infriats. Bristen på personal, kompetens och vårdplatser på Skaraborgs sjukhus är ett faktum.
Sjukvårdspartiet Västra Götaland är nu på frammarsch. Nedläggningen av akutmottagning i Lidköping må vara startskottet men hela regionens vård går på knäna. Tanken om centraliseringen av vården fortsätter att skörda mottagningar och sjukhus trots att all forskning visar att det inte är rätt väg att gå. Viss spjutspetsvård ska absolut finnas på ett fåtal sjukhus men den nära grundläggande och livräddande vården ska finnas nära människan.
Vårt mål är att ta oss hela vägen in i regionen vid valet 2026. Vi vill med vår kunskap och erfarenhet visa vägen framåt för en stabil och trygg vård för alla invånare i hela Västra Götaland.
Sjukvårdspartiet västra Götaland står för en nära vård, nära människan. Vården ska utföras och styras nära; i en nära organisation, nära sina medarbetare och nära patienter och anhöriga.
Vi står för en politik som har sin utgångspunkt nära människan, nära samhället. Vi ska finnas nära och tillgängliga för invånarnas åsikter, tankar och idéer.
Nya Sjukvårdspartiet skulle inte behövas om nuvarande politiska partier hade lyssnat på medborgare och vårdpersonal. Nya Sjukvårdspartiet är en förlängning av demonstrationståget i Lidköping 2023-09-09 med över tiotusen deltagare.
Sjukvårdspersonal och andra sakkunniga redovisade fakta om värdet för regionen att bibehålla en bra fungerande akutvård i Lidköping men det möttes av tystnad och till och med polisanmälning.
De ledande regionpolitikerna har varit ointresserade av att ta reda på mer information och att pröva hållbarheten i argument och resonemang för att behålla akutsjukhuset i Lidköping. Politiker är av åsikten att de fattar välgrundade rationella beslut men forskning har visat att så sällan är fallet. Däremot är politiker ”duktiga” på att försöka motivera även ett dåligt beslut i efterhand.
Samspelet mellan medborgare och styrande politiker och tjänstemän har vitrat sönder samtidigt som administrationen har vuxit extremt både när det gäller omfång och makt.
De har undan för undan tillskansat sig tidigare otänkbara initiativföreträden och ledningsfunktioner. Ett exempel är sammanslagningen av akutsjukhusen i Lidköping och Skövde 2024. Det fanns professionellt välfungerande och samverkande enheter. Varför ändra sådana vinnande lag när argumenten för stordriftsfördelar var så ihåliga och skälen emot var så starka? Protesterna blev minst sagt starka men ändå både togs och genomfördes besluten. Det hela är absurt eftersom det drabbade så många patienter, närstående och vårdpersonal. Likväl kunde administrativa aktörer i tyst samspel med politiken genomföra sådana förändringar som varken vilade på kunskapsargument eller beprövad erfarenhet.
Det som hänt i Lidköping riskerar att drabba flera verksamheter inom sjukvården om centralisering fortsätter att vara ledstjärnan för ledande politiker. Vi ska stoppa nya förslag om centralisering av vård inom hela regionen och skapa politiska allianser för en nära och tillgänglig akut- och primärvård.
Nya Sjukvårdspartiet har i styrelse och kommande kandidater till regionvalet 2026 företrädare som arbetar nära patienter och har kunskap från lång erfarenhet av att arbeta med vård på olika arbetsplatser inom Västra Götaland. Vårt politiska arbete ska främja välbefinnande, hälsa och demokratiska rättigheter.
Vi har ingen bindning och tror inte på det meningsfulla med att formulera ett detaljerat politiskt program för regionens utveckling. Vår inriktning är att pragmatiskt söka fungerande lösningar på betydelsefulla frågor med hänsyn till den unika situationens förutsättningar och öppningar.
Vi har ett starkt intresse för att i politisk samverkan utforska problem, lära av andra och utveckla kreativa strategier. Vi intresserar oss för långsiktiga samhällsförändringar och vad de betyder för det politiska hantverket.
Frågan om var offentlig service ska ligga engagerar. Centralisering av service motiveras ofta med att man från administrationens håll argumenterar att stordriftsfördelar främjar kvalitet och effektivitet genom att samla kompetens. Men städer och tätorter är mera än bara punkter på en karta. De är platser där människors sociala relationer och interaktioner sker. Människor har också emotionella band till platser. Serviceställen som vårdinrättningar kan därför även vara ett uttryck för gemenskap, identitet och trygghet.
I en politisk mening handlar lokalisering av service därför om svåra värdekonflikter och ideologiska prioriteringar om hur samhället bör organiseras, särskilt avvägningar mellan att driva centralisering för att man tror att det skapar effektivitet eller att främja decentralisering till fördel för närhet och tillgänglighet. I vidare mening är det en fråga om var människor har möjlighet att leva och bo.
Vi ser långsiktiga samhällsförändringar som pekar på behov och möjligheter för decentralisering av offentlig service:
Vår symbol, ett löv som bildar ett hjärta, speglar vilka vi är och vad vi står för. Lövet representerar omtanke och omsorg, medan hjärtat symboliserar värme, tillit och mänsklighet.
Tillsammans fångar dessa former vår strävan efter en vård som är nära människan – där varje individ står i centrum. För oss handlar vård om mer än bara behandling; det handlar om att skapa trygghet och erbjuda en mänsklig och empatisk upplevelse. Vår symbol uttrycker vår idé om en vård utan vinstintressen, där omtanke och hjärta går hand i hand med hållbara lösningar.
Våra profilfärger speglar vår önskan om en vård som är både nära och mänsklig. Färgerna symboliserar Omtanke, Omsorg och Tillit, vilket är grundstenar i vårt arbete.
Vi arbetar för ett västra götaland nära människan. Ju fler vi är desto mer kan vi påverka. Därför är ditt medlemskap och engagemang är viktigt!
Läs mer om hur just du kan påverka.