ÄR CENTERPARTIET SOM ALLA ANDRA PARTIER FÖR CENTRALISERING?
Lisa Bertilsson & Leif Eriksson • 17 januari 2025

Vi kan bara konstatera att det är skillnad på vad man säger och vad man gör vilket bevisas av Centerpartiets aktuella uppslutning för en centralisering av sjukvården i Skaraborg, menar debattörer.


I en debattartikel i GP (2025-01-07) skriver en grupp ledande politiker från Centerpartiet. ”Årtionden av centralisering och byråkratisering har slagit särskilt hårt emot våra landsbygder. Sverige har ofta valt storskalighet framför småskalighet. Det är ingen hemlighet att viljan att centralisera är utbredd bland svenska partier, med Centerpartiet som ett av få undantag.” 


Men är Centerpartiet ett undantag? Vi kan bara konstatera att det är skillnad på vad man säger och vad man gör vilket bevisas av Centerpartiets aktuella uppslutning för en centralisering av sjukvården i Skaraborg. Protesterna mot planerna att centralisera vården blev massiva. Under lördagen den 9 september 2023 demonstrerade över 12 000 personer till stöd för sjukhuset i Lidköping. Folkets demokratiska viljeyttring mot centraliseringen var knappast något som Centerpartiet brydde sig om. Centerpartiet höll fast vid sin politik för centralisering. 


Frida Nilsson (C), vice ordförande i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus, röstade för en centralisering till Skövde Sjukhus. I ett öppet brev från Frida Nilsson (NLT 2023-09-27) motiverar hon sitt beslut med ”Tidigare i år presenterade sjukhusledningen ett förslag om strukturella förändringar för oss i styrelsen. En del av förslaget var att flytta akuten från Lidköping till Skövde utan någon form av förstärkning. Att centralisera akutmottagningar har varit föremål för diskussion sedan 2017 när alla partier i VGR ställde sig bakom strategin för omställning av hälso- och sjukvården.”


Detta är ett exempel på hur falskt påståendet är att viljan att centralisera är utbrett bland svenska partier med Centerpartiet som ett av få undantag. Är inte beslutet om centralisering av sjukvården i Skaraborg ett exempel på att Centerpartiet väljer storskalighet och centralisering. 


En annan debattartikel i DN (2025-01-09) med rubriken ”Vård och omsorg måste fungera redan före krisen.” pekar Socialstyrelsens Björn Eriksson på den platsbrist som råder i sjukvården i landet. ”Överbelastade akutmottagningar och rop som ingen hör eller hinner bry sig om i sjukhuskorridorer är inget som vi kan acceptera”. ”Sverige behöver 2 000 fler vårdplatser och att det krävs strategiska förändringar.”


Som en förlängning av de 12 000 tågande medborgarna till stöd för att behålla sjukhuset i Lidköping är gemenskapen Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland. Om vi får tillräckligt med röster och mandat i valet 2026 skall vi i styrelserummen kritiskt granska förslag till beslut och dessutom avslöja det outsagda som kan äventyra den nära vården med centralisering och storskalighet i Västra Götalandsregionen. Vi vill direkt kroka arm med Centerpartiets sagda vilja att decentralisera och återstarta akutvården med flera vårdplatser på de regionala sjukhusen för att strategiskt sprida vårdkapaciteten över hela Västra Götaland.


Publicerat

Trollhättans Tidning, TTELA


Debatt

Lisa Bertilsson & Leif Eriksson

Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland

DELA NYHETEN

Av Lisa Bertilsson & Leif Eriksson 13 februari 2025
VÅRD. Vi är besvikna på Centerpartiets aktiva stöd för centralisering av akutvård. Centerpartiet i Västra Götaland genom regionrådet Cecilia Andersson (C) och regionpolitikern Frida Nilsson (C) skriver i en artikel i TTELA 2025-01-28 varför Centerpartiet i Västra Götaland röstat för att centralisera akutvården i Skaraborg. ”Vi förstår besvikelse kring förändringarna i akutsjukvården i Lidköping. Beslutet att flytta akutmottagningen från Lidköping till Skövde, fattat av en bred majoritet, var tufft men nödvändigt för att säkerställa bästa möjliga vård vid akuta tillstånd.” ”Centerpartiet står för ett alternativ till övriga partiers ständiga arbete för mer byråkrati, detaljstyrning och centralisering.” fastslås i partiets nationella program. Men Centerpartiet i Västra Götaland går på tvärs mot vad partiet i ord skall stå för när Centerpartiet röstade för den styrande Röd-Gröna-Ledningens förslag att centralisera akutsjukvården i Västra Götaland. Centerpartiets aktiva stöd för centraliseringen av akutvården i Skaraborg har slagit sönder och splittrat väl fungerande verksamhet med låg personalomsättning och skapat en centraliserad akutvård med kronisk överbelastning och kompetenstapp av personal. Nya toppmoderna lokaler räddar inte liv, det gör personal med erfarenhet. Det är faktafel att det var nödvändigt att lägga ner akutsjukvården i Lidköping för att säkerställa bästa möjliga vård vid akuta tillstånd. Enligt Dagens Medicins ranking av ”Bästa sjukhuset” toppar mellanstora sjukhus som ger en bra balans mellan storlek och specialisering för att kunna erbjuda effektiv och högkvalitativ akutsjukvård. Som ”Bästa sjukhuset” bland medelstora sjukhus rankas Värnamo sjukhus som har ett befolkningsunderlag som Lidköpings Sjukhus med ca 100 000 invånare. Vad som skiljer politiskt mellan Region Jönköpings län och Västra Götalandsregionen är att Sjukvårdspartiet Vårddemokraterna haft inflytande på besluten i Jönköpings län med sitt politiska löfte om tre akutsjukhus även i framtiden. I valet 2022 fick Vårddemokraterna förnyat förtroende och är nu med i styrande samverkan. Om Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland får tillräckligt med röster och mandat i valet 2026 skall vi verka för att bibehålla och återstarta mellanstora sjukhus för en decentraliserad och hållbar akutvård som balanserar sammanhållning, patientsäkerhet och attraktivitet för personal.  Publicerat Skaraborgs Allehanda, SLA Debatt Nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland Leif Eriksson & Lisa Bertilsson
Av Sjukvårdspartiet Västra Götaland 16 augusti 2024
"Ekonomi i obalans” har varit orsaken och ursäkten för Skaraborgs Sjukhus att driva vården ner i botten. Utan minsta respekt för vårdpersonal och den medicinska professionens kompetens, har styrelsen för Skaraborgs Sjukhus beslutat om stora förändringar; och nu ser vi resultaten av denna bristfälliga strategi. Anmälan till Arbetsmiljöverket, pågående personalflykt och ständiga överbeläggningar på vårdavdelningar är bara början av kaoset på Skaraborgs Sjukhus. Det är skattebetalarna, befolkningen och väljarna som får betala det höga priset. Anna-Karin Skatt har goda erfarenheter av nedläggning av välfungerande verksamheter. Låt oss komma ihåg äldreboendet Lindängen i Ekedalen i Tidaholm. Under denna tid var Anna-Karin Skatt styrelseordförande i Tidaholms kommun och stod bakom nedläggningen, trots att 83% av tillfrågade i folkomröstningen var emot nedläggningen. Lyckligtvis öppnades Lindängen igen och Anna-Karin Skatt avgick kort därefter från sin post. Kommer vi vara vittnen till ytterligare demoleringar av Skaraborgs sjukhus verksamheter? I Tidaholm fick de äldre lida, den här gången handlar det om invånarna i hela Skaraborg. Som uppdragstagare på så hög nivå kan man inte ta sig lyxen att skylla ifrån sig när det går fel. Det har uppenbarligen gått fel sedan den nya styrelsen för Skaraborgs sjukhus tillträdde. Med en specifik trio i sin spets, är sjukhusstyrelsen- och ledningen ytterst ansvariga för demoleringen av sjukvården i vår del av regionen vilka de andra två i denna trio är, låter vi er läsare klura ut. Vårdens grundstomme är vårdpersonalen med sin kompetens! För ett sjukhus i denna storlek är det livsavgörande att värna om kompetensen, personalen i sin verksamhet, i annat fall fallerar hela strukturen som ett korthus. Skaraborgs sjukhus har i stället valt att behandla sin största tillgång med respektlöshet, ignorans och man törs även säga vårdslöshet. En stor eloge till personalen på SkaS som står ut med denna katastrofala arbetsmiljö och otacksamma politiskt styre. Publicerat Mariestads Tidningen Insändare Sjukvårdspartiet Västra Götaland
Batteridrivna tåg
Av Lisa Bertilsson & Leif Eriksson 7 augusti 2024
Det nya Sjukvårdspartiet Västra Götaland har börjat med att formulera programområden inför regionvalet 2026. En av våra nyckelfrågor är att utveckla Kinnekullebanan. Detta är vårt program för det regionala resandet med tåg: Inom Västra Götaland finns fem järnvägar som är av stor betydelse för det regionala resandet. Det är Kinnekullebanan, Norra Bohusbanan, Södra Bohusbanan, Viskadalsbanan och Älvsborgsbanan. Det är viktigt att påskynda planerade upprustningar som finns i nationella och regionala planer. Särskilt viktigt är att lyfta tillbaka investeringar på Kinnekullebanan som tidigare funnits med i Trafikverkets nationella plan. Ute i Europa pågar en satsning på miljövänligare alternativ för banor som saknar elektrifierad järnväg. I Tyskland trafikerar den franska tågtillverkaren Alstrom med batteridrivna tåg. Tåget har tre vagnar med 150 platser, har en räckvidd på 12 mil och en topphastighet på 160 km/ timma. Batteritåget kör regionala sträckor i södra Tyskland. Tyskland satsar stort på att hitta alternativ till sina dieseltåg. Sjukvårdspartiet Västra Götaland skall verka för att Regionen satsar ytterligare på den regionala tågtrafiken och upphandlar batteridrivna tåg for trafik på sträckor som saknar elektrifierad järnvägsnät samt att börja med att trafikera Kinnekullebanan med batteridrivna tåg. Nu är det en aktuell diskussion om Kinnekullebanan. Nu är löftet: "Så länge vi Socialdemokrater och Rödgrön ledning styr så kommer vi att fortsätta satsa på Kinnekullebanan. Det är ett löfte." Nya Sjukvårdspartiet skulle inte behövas om Rödgrön ledning hade lyssnat på medborgare och vårdpersonal. Först gav den Rödgröna ledningen ett löfte om att behålla Akutsjukhuset i Lidköping men som senare förbyttes till årtiondets största svek. Nya Sjukvårdspartiet är därför en förlängning av demonstrationståget med över tiotusen invånare. Vi vill få så många röster i regionvalet 2026 att vi med vår kunskap kan komma in på politikens insida för att vägleda de andra partiernas ledamöter att fatta beslut som är vardagsnära för alla invånare och inte minst återstarta akutsjukhuset i Lidköping. Vi kan redan nu utmana den Rödgröna ledningen till att hålla sitt löfte att satsa på Kinnekullebanan. Här skall vi också verka för att Kinnekullebanan trafikeras med batteridrivna tåg som är en attraktiv lösning för att minska miljöpåverkan och öka flexibiliteten. Publicerat Mariestads Tidningen  Insändare Sjukvårdspartiet / Leif Eriksson & Lisa Bertilsson
Av Sjukvårdspartiet Västra Götaland 29 juli 2024
Det senaste året har Skaraborgs invånare fått uppleva drastiska förändringar inom vården. Politiken har, efter många tumultartade officiella och inofficiella diskussioner, icke sanningsenliga uttalande i media och falsarier, valt att enbart lyssna på sina tjänstemän och fattade beslut som låg i led att centralisera specialiserad vård till vissa utvalda utbudspunkter. Det mest överhängande argumentet är naturligtvis besparingar vilket ligger i fokus i det rådande ekonomiska läget. Vid en första anblick kan man konstatera att ekonomin går åt rätt håll men vid en närmare granskning ser det mer ut som kortsiktiga besparingar och till viken nytta? Vad har man egentligen åstadkommit? Redan under våren har vi sett en personalflykt, inte minst från akutmottagningen på Skaraborgs sjukhus där ett tjugotal erfarna sjuksköterskor och undersköterskor valt att säga upp sig. Nya, fräscha lokaler är inte tillräckligt för att få personal att stanna och inte heller för att rekrytera nya medarbetare. Det som enskilt garanterar en god personaltillgång är uteslutande – en god arbetsmiljö. Vi kan med säkerhet konstatera att arbetsmiljön på Skaraborgs sjukhus den senaste tiden visat på stora brister vilket även påverkar patientsäkerheten. Omvärldsförändringarna som berör Skaraborg såsom nya stora gröna industrietableringar och försvarets utbyggnad till NATO-krav kommer att öka befolkningsunderlaget till akutvård. Dessutom kommer en spridning av lokalisering av akutsjukhus vara nödvändig för en säker och robust struktur i Skaraborg. Kapaciteten och spridningen av tillgången till akutsjukvård behöver ökas. Stängningen av Lidköpings akutsjukhus, som var väl fungerande och med erkänt god arbetsmiljö, var inget annat än huvudlöst. Vi i Sjukvårdspartiet vill efter valet 2026, med vår kunskap, vara med och styra och vägleda de andra partiernas ledamöter i besluten som är vardagsnära för alla invånare i Skaraborg och inte minst återstarta akutsjukhuset i Lidköping. Stort budgetunderskott, har som tidigare nämnts, varit det enda argumentet för den strategi som anammats av Skaraborgs sjukhusledning. Det kommer också vara den enskilt avgörande faktorn till att sjukhuset faller som ett korthus tillsammans med det lilla förtroendet som finns kvar för denna vårdgivare. Man stängde helt enkelt fel sjukhus! Publicerat Nya Lidköpings Tidningen Insändare Sjukvårdspartiet Västra Götaland
Av Lisa Bertilsson 24 maj 2024
Måste börja med att för en gång skull tacka Anna-Karin Skatt. Nu var det ett ärligt försök till förklaring varför du och dina kamrater i styrelsen för Skaraborg sjukhus stängt akuten i Lidköping med allt vad det inneburit. Du skyller inte på det ekonomiska läget som ni tidigare försökt få oss att tro på. Det finns nog ingen som heller trott på det. Ekonomin i styrelsen är ju i dagsläget sämre än någonsin. Däremot har personal på sjukhuset i Lidköping och Lidköpingsbor sedan länge förstått att det funnits en dold agenda som handlat om att ta bort akut och IVA med mera i Lidköping. Den har ju även bekräftats från tex Skas Chefsläkare Christer Printz via intervju i NLT. Oavsett vad tjänstemannasidan vill så har du och dina styrelsekamrater som folkvalda politiker även ett befolkningsperspektiv som ni tydligen helt missat. I underlaget för beslutet om utbyggnad av akuten i Skövde angavs det tydligen att utbyggnad i Skövde var för att det var ett behov av modernisering. Skas styrelse fick då löfte att den ej skulle ersätta Lidköping. När det gäller långsiktighet så kan det även nämnas att under förra mandatperioden då Skas och regionen hade ett annat styre så beslutade politiska ledningen i Skas styrelse om ett förbud för tjänstemännen att lägga fram förslag på utbudsförändringar. Arbetet med ekonomi i balans skulle i stället fokusera på verksamhetsutveckling och långsiktig produktivitetsökning. Direkt efter att S, V och MP vunnit makten i Regionen så revs det förbudet upp. Det är bara att läsa offentliga styrelseprotokoll i Skas från 2022-12-01 så ser man vem och hur man röstade. Gällande långsiktighet så kan även nämnas att under förra mandatperioden beslutade Regionstyrelsen 2021-04-20 i ett strategidokument att Skaraborgs sjukhus i Lidköping skulle ha både medicin och kirurgakut. Slutligen tänker jag att det är konstigt att du hänvisar till en långsiktig strategi när du och Regionstyrelsens ordförande inledningsvis garanterar, NEJ akuten i Lidköping skall ej stängas. På vilket sätt har sjukvården i Lidköping blivit bättre tack vare ditt och sjukhusstyrelsens beslut? Ni hade kunnat besluta annat om akuten i Lidköping men gick helt på tjänstemannaförslaget och det är ni politiskt ansvariga för. Publicerat Nya Lidköpings Tidningen Insändare Lisa Bertilsson
Share by: